Bögrék kutyás fényképpel Egyedi kutyakendő fényképpel, vagy felirattal Kutya biléta egyedi képpel, vagy információval Kutyafribzi egyedi fényképpel, vagy felirattal Fényképes, feliratos póló, egyedi pólók Poháralátét képpel, logóval, egyedi felirattal Kutya nyakörv egyedi felirattal Hűtőmágnes egyedi képpel, grafikával

Fényképes, egyedi nyaklánc

Fényképes, vagy feliratos bögre kedvenced képével

Kutyás bögre

Egyedi kutyakendő

Kutya biléta

Kutya frizbi

Fényképes póló

Képes poháralátét

Kutya nyakörv

Feliratos hűtmágnes

Fényképes nyaklánc

Fényképes bögre

 

2013-ban „kutyanépszámlálás” lesz Nyíregyházán

ebösszeírás

A jövő év elejétől a négy hónaposnál idősebb kutyák csak elektronikus chippel, úgynevezett transzponderrel megjelölve tarthatóak.

Már csak pár napjuk van a kutyatartóknak,  hogy – állatorvost felkeresve -  a házi kedvencüket egyedi azonosító chippel megjelöltessék. 2013. január 1-jétől hatályba lép a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló  kormányrendelet módosítása, amely szerint az európai elvárásokhoz igazodva - a négy hónaposnál idősebb kutyák ilyen módon történő  megjelölése kötelező.

Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak január elsejéig kell elvégeztetniük ezt a viszonylag gyors és egyszerű  állatorvosi beavatkozást, amelynek során egy rizsszem méretű  elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába. A leginkább oltáshoz hasonlítható, néhány perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását, megkönnyítve ezzel a kutyák nyilvántartását, nagyobb esély lesz az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni, és ezzel várhatóan csökkenhet a kóbor kutyák száma, valamint országosan is egyszerűbb lesz a kutyák számának meghatározása.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény maximálja a chip beültetéséért elkérhető díjat, így az állatorvos legfeljebb 3500 forintot kérhet az állat gazdájától. A rendelet betartását a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőrzi. Tapasztalatok szerint a városban működő  állatorvosok, állatorvosi szolgáltatók felkészültek a beavatkozások elvégzésére, az aktuális díjakról a kiválasztott szolgáltatónál  érdeklődhetnek.

2013-ban „kutyanépszámlálás” lesz Nyíregyházán

Egy 2012-ben hatályba lépett szabályozás szerint az önkormányzatoknak 3 évente ebösszeírást kell tartaniuk.  Az állatok védelméről  és kíméletéről szóló törvény új szabályai szerint a helyi önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira tekintettel végzi el az ebösszeírást, amely a kutyatartóknak különösebb költséggel nem jár majd. Fontos kiemelni, hogy önkormányzatunk továbbra sem tervezi „ebadó” bevezetését, a kutyák összeírására kizárólag az említett jogszabály kötelező érvényénél fogva kell majd sort kerítenünk 2013-ban. A várhatóan 1-2 hónapos időtartamra tervezett „kutyanépszámlálásra” - kötelező adatszolgáltatásként - egy kutyatartásról szóló nyilatkozat kitöltésével kerül majd sor, amelynek részleteiről, a kutyatartók teendőiről az ebösszeírás megkezdése előtt részletesen tájékoztatjuk a lakosságot.
 

 

  dr. Kása Brigitta                  

főosztályvezető

Oszd meg barátaiddal: 

Lájkold: 

Címkék: