Bögrék kutyás fényképpel Egyedi kutyakendő fényképpel, vagy felirattal Kutya biléta egyedi képpel, vagy információval Kutyafribzi egyedi fényképpel, vagy felirattal Fényképes, feliratos póló, egyedi pólók Poháralátét képpel, logóval, egyedi felirattal Kutya nyakörv egyedi felirattal Hűtőmágnes egyedi képpel, grafikával

Fényképes, egyedi nyaklánc

Fényképes, vagy feliratos bögre kedvenced képével

Kutyás bögre

Egyedi kutyakendő

Kutya biléta

Kutya frizbi

Fényképes póló

Képes poháralátét

Kutya nyakörv

Feliratos hűtmágnes

Fényképes nyaklánc

Fényképes bögre

 

Kutyáink is szenvednek a melegben nyáron

kutyus liheg

A napokban beköszöntött a nagy hőség mindenhol az országban! A meleg nem kíméli az embereket, de az állatokat sem! Mi tudunk gondoskodni hőháztartásunk szabályozásáról, azonban kis kedvenceink csak ránk számíthatnak! Ezért az alábbi tanácsokat kérjük olvassátok el, és fogadjátok meg:

  • Biztosítsunk valamilyen, hűvös, árnyékot adó helyet az állatnak
  • A friss víz elengedhetetlen, folyamatosan cseréljük a vizet a táljában
  • Ha utazásra, vagy kiruccanásra adjuk a fejünket, hosszú időre ne hagyjuk a kocsiban kedvencünket. Ha ez nem megoldható, ne is vigyük magunkkal, hiszen a felforrósodott kocsiban eltöltött pár perc is már végzetes lehet
  • A sétáltatásokat a kora reggeli, vagy a késő délutáni időszakra tervezzük, valamint ekkor is figyeljünk arra, hogy az aszfalton egyáltalán, vagy csak kevés időt töltsenek kutyáink, hiszen a forró beton égési sérüléseket okozhat a talppárnákon
  • Ha lehetőségünk engedi úsztassuk meg kedvenceinket (azonban figyeljük a tavak környékén a figyelmeztető táblákat, nem mindenhol megengedett a kutyát fürdetése!)
  • Ha beteg, vagy idős állatunk van, fokozottabban figyeljünk rájuk, a legyengült immunrendszer nehezebben bírja a hőséget
  • Lakásban tartott állatoknál ügyeljünk az ablakokra! Sajnos előfordulhat, hogy valami után elindulnak és kiugranak az ablakon, soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, nyitott ablaknál!
  • Nem mindegy milyen fajtájú kutyusunk van. Tájékozódjunk állatorvosunknál, hiszen a rövidebb orrú fajták- pl. bulldogok, pincsik, mopszok- és keverékeik, kevésbé toleránsak a meleggel szemben!

Természetesen a macskás gazdikra is vonatkoznak a fent felsoroltak!
Ha nem voltunk mégsem elég körültekintőek és bekövetkezett a legrosszabb, mit is tehetünk, ha hőgutát(hyperthermia) vélünk felfedezni kis kedvencünkön:

A tünetek:

szapora légzés
nyáladzás
hányás és/vagy hasmenés
tágra nyílt pupillák
görcsök
eszméletvesztés

Ekkor vizes ruhával csökkenthetjük a hőmérsékletét, amit a mancsokra és a mar környékére helyezzünk.

Ha már a súlyos tünetek felmerültek, mit tehetünk:

Azonnal vigyük el állatorvoshoz, mivel a magas belső hő  kiszáradáshoz vezet és nagyon hamar elpusztulhatnak az állatok. Az állatorvosok megteszik a gyors és szakszerű lépéseket kis kedvencünk megmentése érdekében.

Ha az utcákon kóbor állatokkal találkoznak, a lakás, vagy ház környékén legtöbbet látogatott helyekre tegyünk ki vizes tálakat, hogy friss vízhez juthassanak az árván maradt kóbor kutyák és macskák is!

 

Oszd meg barátaiddal: 

Lájkold: 

Címkék: