Bögrék kutyás fényképpel Egyedi kutyakendő fényképpel, vagy felirattal Kutya biléta egyedi képpel, vagy információval Kutyafribzi egyedi fényképpel, vagy felirattal Fényképes, feliratos póló, egyedi pólók Poháralátét képpel, logóval, egyedi felirattal Kutya nyakörv egyedi felirattal Hűtőmágnes egyedi képpel, grafikával

Fényképes, egyedi nyaklánc

Fényképes, vagy feliratos bögre kedvenced képével

Kutyás bögre

Egyedi kutyakendő

Kutya biléta

Kutya frizbi

Fényképes póló

Képes poháralátét

Kutya nyakörv

Feliratos hűtmágnes

Fényképes nyaklánc

Fényképes bögre

 

Állattartási kisokos – TÉL

HEROSZ Budapesti Állatotthon

A legtöbb kutya szereti a telet! Hóban szaladgálni, ásni, hempergőzni, hógolyót kergetni, csúszkálni fantasztikus élmény a legtöbb kutyusnak. Főleg ha a gazdi is partner a téli játékokban!  Ennek a téli mókának azonban komoly ára lehet: ha nem figyelünk oda, akár fagyás, bőr felmaródás, mérgezések vagy egyéb sérülések is bekövetkezhetnek.

○    Amikor kutyánk tappancsa megsérül a téli séták alkalmával, legtöbbször nem a hó az igazi bajforrás, hanem amit rászórnak, a só, vagy egyéb csúszásgátló anyagok. Ezek az anyagok beleragadhatnak a mancsába, és kikezdhetik a lábát, de ha lenyalja őket, még komolyabb bajok is történhetnek.
-    Minden séta után mossuk meg lábát, hogy eltávolítsunk minden olyan anyagot, melyek kiszáríthatja a mancsait.
-    Tartsuk rendben a mancsok közötti szőrt, ezzel csökkenthetjük annak kockázatát, hogy túl sok jégkristály és sós-havas anyag ragadjon közéjük.
-    A séták előtt kenjünk tappancs védő krémet az ujjak és talppárnák közé. Erre a célra megfelel a gyógyszertárban kapható vazelin, de kapható szakboltokban speciális tappancs védő kenőcs is. Séta után pedig langyos vizes ruhával töröljük le mindig a kutyus lábait!

○    A hidegben az állatok füle, farka, mancsa fázik a leginkább, ezért jól esik nekik, ha séta után felmelegíthetik őket. A lakásba érve dörzsöljük át kedvencünket egy törülközővel, különös tekintettel a végtagokra, így bundájuk könnyebben megszárad és vérkeringésük is élénkül.

○    Száraz, hideg időben kerüljük a fürdetést, ugyanis ezzel eltávolítjuk kedvencünk bőréről az olajos védőréteget, mely megvédené a kiszáradástól. Ha a fürdés elkerülhetetlen, akkor mindig speciális, kutyáknak gyártott sampont használjunk, amely segít visszaállítani bőre pH-értékét. (Nem tanácsos az emberi sampont használni mivel ezek PH-értéke magasabb, mint a kutyasamponoké.) Fürdés után pedig kenjük be speciális (kutyáknak való) hidratálóval.
Az egészséges, megfelelő szőrtakaróval rendelkező kutyákat nem szükséges felöltöztetni, mivel a szőr a kutyát megvédi a hideg és meleg ellen egyaránt. Ruhát adni csak idős, beteg vagy kisméretű kutyákra kell, akiknek a szőrtakarója nem megfelelő vagy a hőháztartásuk már nem annyira jó.
○    Keféljük szőrét gyakran, hogy ne gubancosodjon, és így a sár/por is könnyebben távozik kedvencünk szőréből.
○    A télen is kint tartott házi kedvenceket különösen nagy figyelemmel kell ellátnunk. Nagyon fontos, hogy száraz, meleg kuckót biztosítsunk nekik, hisz a hidegtől, nedvességtől ők ugyanúgy megbetegedhetnek, mint mi.  
Telente a kutya, cica házát szalmával, vagy valamilyen jó szigetelőképességű anyaggal bélelje ki, és a bejárathoz erősítsünk valamilyen szélfogó anyagot. Ezek a gondoskodó műveletek sokszor az állat életét menthetik meg. Továbbá nagyon fontos a kedvenc méretéhez megfelelő háznagyság is, hiszen ha az arány ideális, az állat teljesen be tudja "fűteni" a lakhelyét.
Ha ezekre odafigyelünk, kedvenceink remekül érzik majd magukat a helyükön, még akkor is, ha kemény fagyok vannak. Más a helyzet, ha kedvencünk valamilyen betegségben szenved, vagy öreg már. Ilyenkor a meleg a gyógyulás, a túlélés szempontjából kulcsfontosságú lehet, ezért ha megoldható, akkor fűtött helyen - akár a garázs is megfelelő - helyezzük el az állatot.
○    Hideg időben a kedvencek helyes táplálására is oda kell figyelni. Ilyenkor a testhőmérsékletük fenntartásához több energiára van szükségük, ezért több, vagy magasabb energiatartalmú kutyatáppal etessük kedvenceinket. Ha házi kosztot kapnak, akkor pedig próbáljunk a megszokottnál táplálóbb, mennyiségileg is több eledelt adni az állatoknak. Emellett ügyelni kell arra is, hogy mindig legyen tálkájukban iható víz, a fagyottat és a havat ugyanis nem tudják hasznosítani.
○    A téli hidegben, ha gazdátlan, kóbor állattal találkozunk, egy tál étellel és vízzel az életét menthetjük meg!
 

Oszd meg barátaiddal: 

Lájkold: 

Címkék: