Bögrék kutyás fényképpel Egyedi kutyakendő fényképpel, vagy felirattal Kutya biléta egyedi képpel, vagy információval Kutyafribzi egyedi fényképpel, vagy felirattal Fényképes, feliratos póló, egyedi pólók Poháralátét képpel, logóval, egyedi felirattal Kutya nyakörv egyedi felirattal Hűtőmágnes egyedi képpel, grafikával

Fényképes, egyedi nyaklánc

Fényképes, vagy feliratos bögre kedvenced képével

Kutyás bögre

Egyedi kutyakendő

Kutya biléta

Kutya frizbi

Fényképes póló

Képes poháralátét

Kutya nyakörv

Feliratos hűtmágnes

Fényképes nyaklánc

Fényképes bögre

 

Kutya oltások - így van a helyes sorrend kölyökkortól

kiskutya oltások

Előre leszögezzük, hogy nincs 100%-ig helyes megoldás a kutya oltások terén. Orvosa, illetve kutyája válogatja, hogy mikor, milyen oltást adnak be sorba a kiskutyának. Hozunk egy általános bemutatást arról, hogy milyen költségekkel jár a teljes oltási sorozat.

Törvény szerint 8 hetes korban hozhatod el a kiskedvencedet, legalább 1 db, de jobb esetben 2 db oltással és chippel.

A tenyésztők ehhez mindig, minden esetben ragaszkodni is szoktak. Azonban sok esetben a felelőtlen házi szaporítók, vagy tudatos kutyagyárosok ezen a költségeken is spórolnak, és a leendő gazdi dolga lesz ezeket pótolni.

Miért is szükségesek a kutyáknak különféle betegségek ellen oltások? Azért, mert így jóval kisebb eséllyel kapják el ezeket a sok esetben halálos betegségeket. Vagy ha el is kapják, kisebb tünetekkel vészelik át őket. Úgyhogy nem érdemes az oltáson spórolni, mert rengetegbe kerülhet a későbbiekben a kutyus orvosi gyógykezelése, amellett pedig nem is biztos, hogy sikeres lesz a kezelés.

Kölyökkori oltások

Amennyiben 6 hetesen kezdik el az oltás sorozatot a kölyök kutyusnál, az ajánlott/lehetséges sorrendek egyike ez:

-    6 hetesen parvo
-    8 hetesen parvo
-    10 hetesen kombi oltás
-    12 hetesen kombi oltás

A másik módszer az, hogy a sorrend így van: parvo-kombi-parvo-kombi.

Értelemszerűen a parvo elleni oltásban csak a parvo vírus elleni anyag van, a kombinált oltás pedig többféle vírus ellen hatékony.

A kombinált oltás a következő betegségek ellen van: parvovirus, szopornyiva, leptospirozis, fertőző májgyulladás, adeno és parainfluenza.

Ezen oltások átlagos ára 8-10.000 ft között van, alkalmanként.

Erre még rájöhet a vizsgálati díj, bár a legtöbb esetben ezt tartalmazza, plusz a féreghajtás díja is. Kölyök kutyákat 2 hetente féreghajtózunk egészen 14-16 hetes korukig. Utána 3-6 havonta ajánlott.

Amennyiben idősebb a kölyök, amely hozzánk került, az állatorvos 1 parvo és 2 kombináltat, vagy csak 2 kombináltat is javasolhat.

Chipezés

Legkésőbb 16 hetes korában meg kell kapnia a kutyusnak a kötelező mikrochipet a nyaki részre a bőr alá. De hivatalosan, már a hozzánk kerülése előtt benne kellene lennie.

A chipezés költsége rendelőtől függően 8-13.000 Ft között mozog.

 

 

Veszettség elleni oltás

Ha rendben zajlik a teljes oltási sorozat, akkor a következőképpen zajlik a veszettség oltás.
-    14 hetes korban
-    majd 4-6 hónap múlva ismét, de még a kutya 1 éves kora előtt

A veszettségi oltás a beadás után 3 hét múlva lesz „érvényes”, azaz addig pl. az országból kiutaztatni nem is lehet, hiába van útlevele.

Évente egyszer kötelező a veszettség elleni oltás és a féreghajtás!

A veszettség elleni oltás ára 7500-10.000 Ft között van.

Felnőtt kutyáknál

Ismeretlen előéletű felnőtt kutyákat is érdemes legalább 2 kombinált oltással ellátni, emellett persze a kötelező veszettség elleni oltást is beadatni.

Utána pedig a veszettség mellett évente ismételni a kombi oltást.

Szívféreg elleni oltás

2023-ban újdonságként jelent meg hazánkban is a szívféreg elleni oltás kutyáknak. Ehhez az szükséges, hogy negatív szívféreg teszttel rendelkezzen a kutyád.

Az oltás 6-8 hónapig, azaz egy szúnyog szezonig védi meg kedvencedet a szívférgességtől.

Ha szeretnéd folyamatosan óvni, de nem szeretnéd az injekciós megoldást, akkor is van lehetőséged!
-    féreghajtó havonta
-    komplex bolha-kullancs-szívféreg elleni tabletta havonta
-    Advantix/ Vectra 3d spot on cseppek havonta

Tehát abban az esetben, ha semmilyen oltással nem rendelkező kiskutyát veszünk magunkhoz, körülbelül 48-63 ezer forinttal kell számolnunk oltásokra és chipezésre.

És még ehhez jönnek a féreghajtó, külső élősködő elleni szerek árai. Plusz persze az ágy, póráz, és a legfinomabb szuperprémium tápok az N&D kínálatából a Petguru webáruházból.

 

Legyél felelős állattartó, oltasd rendszeresen kedvenced!

 

 

Oszd meg barátaiddal: 

Lájkold: 

Címkék: