Bögrék kutyás fényképpel Egyedi kutyakendő fényképpel, vagy felirattal Kutya biléta egyedi képpel, vagy információval Kutyafribzi egyedi fényképpel, vagy felirattal Fényképes, feliratos póló, egyedi pólók Poháralátét képpel, logóval, egyedi felirattal Kutya nyakörv egyedi felirattal Hűtőmágnes egyedi képpel, grafikával

Fényképes, egyedi nyaklánc

Fényképes, vagy feliratos bögre kedvenced képével

Kutyás bögre

Egyedi kutyakendő

Kutya biléta

Kutya frizbi

Fényképes póló

Képes poháralátét

Kutya nyakörv

Feliratos hűtmágnes

Fényképes nyaklánc

Fényképes bögre

 

Újabb hallássérült-segítő kutyák állhatnak munkába Magyarországon

 NEO Magyar Segítőkutya Egyesület által kiképzett két hallássérült-segítő kutya

Budapest (MTI) - Hosszú felkészülés után sikeres hangjelző kutya vizsgát tett Borzas, a labradoodle és Süti a tibeti terrier, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület által kiképzett két hallássérült-segítő kutya Budapesten, így jelenleg öt "hallókutya" segíti hivatalos minősítéssel hallássérült gazdája életét.

    Magyarországon még kevésbé ismert a hallássérült-segítő kutyák munkája. A hallás-, mozgássérült-segítő, személyi segítő, illetve terápiás kutyák képzésével foglalkozó NEO Magyar Segítőkutya Egyesület egyik célja az egyedi igényekre szabott hangjelző kutyák képzésének megalapozása Magyarországon - közölte az egyesület az MTI-vel.

    Világszerte sikerrel alkalmazzák a hallássérült-segítő kutyákat, akik különböző hangok (gazda nevének szólítása, babasírás) és zajok (kopogás, csengő, riasztó) jelzésével megkönnyítik, biztonságosabbá teszik gazdáik mindennapjait - részletezte Mányik Richárd, az egyesület elnöke.

    "Kuku, az első magyar hallássérült-segítő kutya képzését 2009 nyár végén kezdtük el, az eb 2010 áprilisa óta magabiztosan jelzi a zajokat, és vizsgázott hallássérült-segítő kutyaként látja el feladatát" - fejtette Loványi Eszter, a hallássérült-segítőkutya program vezetője.
    A szakemberek elmondása szerint a kiképzés kölyökkortól kezdve az állat 1,5-2 éves koráig tart. A hangok bejelzésének megtanítása viszonylag egyszerű feladat, azonban mindezt megbízható munkává formálni már csak sok gyakorlással lehet.

    "Először meg kell tanítani a kutyának, hogy melyek a gazda számára fontosabb zajok, utána azt, hogy milyen szituációkban kell dolgoznia. Például ha szól a telefon, azt otthon, nyugodt környezetben, és zajos bevásárlóközpontban vagy az utcán közlekedve is be kell jeleznie. Azonban autóban, ha a gazda vezet, mindez már tilos, hiszen ekkor a leggyakoribb jelzésként használt kézbökés balesetveszélyes lehet" - mondta példaként Loványi Eszter. A képzés másik alappillérre, hogy az állatokat önálló kezdeményezésre tanítják, hiszen a hang megszólalásakor magától kell jeleznie a gazdájának.

NEO Magyar Segítőkutya Egyesület

    A segítőkutya minőségileg más segítséget nyújt gazdájának, mint egy villogó vagy rezgő segédeszköz, hiszen a fizikai jelzésen kívül - az érintettek beszámolója szerint - segíti a hallássérültek társadalmi beilleszkedését és pszichikai egészségi állapotát is - tette hozzá Mányik Richárd.

    A hangjelző kutyák képzésének költségét az egyesület pályázati forrásokból és szponzori hozzájárulásokból fedezi, a gazdát egyedül a kutyatartással kapcsolatos költségek terhelik. "Egyesületünk célja, hogy a hallássérült-segítő kutyákat ingyen biztosítsa a rászorulóknak. Támogatóinknak köszönhetően nem csak a kiképzést, de a kutyák felszerelését is sokszor térítésmentesen tudjuk biztosítani, illetve ingyen vagy kedvezményesen járhatnak kiegészítő képzésekre is az ebekkel, és juthatnak minőségi tápokhoz. Sikeres pályázat esetén a kutyatartással járó költségekben is támogatni tudjuk a fogyatékossággal élő gazdákat" - emelte ki az elnök.
    Jelenleg öt habilitációs kutyakiképző és tíz egyéb végzettséggel rendelkező szakember segíti az egyesület munkáját. A munkatársak nagy része sérült, négylábú segítőtárssal rendelkező szakember, aki önkéntesként dolgozik a képzésben.

    Az egyesületben jelenleg összesen 10 kutya képzése zajlik (kilenc terápiás és egy mozgássérült-segítő kutya), valamint további két-három hangjelző kutya képzését tervezik elkezdeni a közeljövőben.

Fotó: segitokutya.net

Oszd meg barátaiddal: 

Lájkold: 

Címkék: