Bögrék kutyás fényképpel Egyedi kutyakendő fényképpel, vagy felirattal Kutya biléta egyedi képpel, vagy információval Kutyafribzi egyedi fényképpel, vagy felirattal Fényképes, feliratos póló, egyedi pólók Poháralátét képpel, logóval, egyedi felirattal Kutya nyakörv egyedi felirattal Hűtőmágnes egyedi képpel, grafikával

Fényképes, egyedi nyaklánc

Fényképes, vagy feliratos bögre kedvenced képével

Kutyás bögre

Egyedi kutyakendő

Kutya biléta

Kutya frizbi

Fényképes póló

Képes poháralátét

Kutya nyakörv

Feliratos hűtmágnes

Fényképes nyaklánc

Fényképes bögre

 

Terelő Európa Bajnokságot rendez Magyarország a Hortobágyon

Terelő Európa Bajnokság 2023 - Hortobágy

Első alkalommal hazánkban rendez a Nemzetközi Kynológiai Szövetség, az FCI, Terelő Európa Bajnokságot a Hortobágyon , a Mátai lovas arénában. 10 ország 18 versenyzője méri össze ügyességét a 2023. szeptember 23-24-i eseményen. A programot számos kísérő rendezvény színesíti, az öt magyar pásztorkutya fajta számára dupla CAC kiállítás rendeznek, az általános iskolások pedig tanösvény keretében ismerkedhetnek meg a négylábú hungarikumokkal. A programok megtekintése ingyenes!

A terelősport és minden ezzel kapcsolatos tevékenység immár több évtizedes múltra tekint vissza hazánkban is. Az utóbbi években a terelés egy rendkívül színes és közkedvelt kutyás, szabadidős tevékenységgé nőtte ki magát. Magyarország kezdeményezésére 2017-ben született meg az FCI Terelő Európa Bajnokságról szóló szabályzata ami alapján elnyertük az Európa Bajnokság rendezési jogát.

A szeptember 23-24-i bajnokságra minden nemzet két nevezővel és egy tartalékos versenyzővel jelentkezhetett. Az országok egy éven át minősítették versenyzőiket és közülük a legjobbakat delegálták. 10 ország 18 versenyzője méri majd össze ügyességét a Mátai lovas arénában, mely
kiváló helyszín a bajnokság megrendezésére. A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében. Legfontosabb feladata a 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított hagyományos magyar fajtakörbe tartozó nóniusz fajta génmegőrzése és napjaink igényeinek megfelelő holsteini fajtára alapozott magyar sportló tenyésztése. Emellett a ménesnek a természetvédelmi területek kezelésében is meghatározó a szerepe.

Az I. FCI Terelő Európa Bajnokságon Magyarországot Takács Péter és Belatar's Toowoomba Twister "JEDI" ausztrál kelpie , Heczendorfer István és Szürkevillám Úrnő "CIGLE" mudi kutyája képviseli. Mindkét kutya magyar tenyésztésű. A versenyek 64 X 109 méteres, lekerített pályán zajlanak. Az első versenynapon, szeptember 23-án, szombaton az összes versenyző pályára lép, akiket egy háromtagú nemzetközi- olasz, német és magyar- bírókból álló csapat értékel.

A versenyhez a Hortobágyi Nonprofit Kft., biztosít, összesen 160 rackajuhot. Minden versenyző egy új, 20 egyedből álló falkával lép a pályára, amelyen az FCI hagyományos stílusú versenyszabályzata szerinti feladatokat kell a bírók által meghatározott módon teljesíteni.  A pontozásokat követően a legjobb 12 versenyző kerül a döntőbe, ami szeptember 24-én vasárnap lesz. A legjobb versenyzők ismét összemérik tudásukat , közülük csak a három legjobb kerül dobogóra és a legjobb nemzeti válogatottat is díjazzák. A bajnokság legjobbja egy vándorkupát is hazavihet, mely azután végig kíséri majd a Terelő Európa Bajnokságok történetét.
A programot számos kísérő rendezvény is színesíti.

 

 

Szombaton az öt magyar pásztorkutya fajta - a komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi számára dupla CAC kiállítást is rendeznek. A legszebb magyar pásztorkutyák közös Best in Show programon is bemutatkoznak a nap zárásaként. Szintén szombaton, szeptember 23-án az általános iskolás korú gyerekek jelentkezését várják, ők tanösvény keretében ismerkedhetnek meg a négylábú hungarikumokkal. A gyerekek több állomáson végighaladva, egyszerű feladatokat megoldva ismerhetik meg a 9 magyar kutyafajtát, személyesen találkozhatnak a magyar kutyafajtákat tartókkal és tenyésztőkkel, hiteles információkat kapva a fajták történetéről, tulajdonságairól, tartásáról, valamint lehetőségük lesz a kutyák simogatására is.

A kétnapos bajnokság mindkét napján kutyás és pásztorviseleti bemutatókat láthat a közönség, továbbá látogathatók a Hortobágy állandó programjai, a Kézműves udvar és a Csárda , pusztai buszok indulnak folyamatosan a füves puszták látnivalóihoz is. Termelői és kézműves piac is helyet kap a rendezvényen. Legyen ott Ön is az első Európa Terelő Bajnokságon és töltsünk el együtt két napot a csodálatos Hortobágyon, Európa legügyesebb terelő- és pásztorkutyáival.

 

Oszd meg barátaiddal: 

Lájkold: 

Címkék: