Bögrék kutyás fényképpel Egyedi kutyakendő fényképpel, vagy felirattal Kutya biléta egyedi képpel, vagy információval Kutyafribzi egyedi fényképpel, vagy felirattal Fényképes, feliratos póló, egyedi pólók Poháralátét képpel, logóval, egyedi felirattal Kutya nyakörv egyedi felirattal Hűtőmágnes egyedi képpel, grafikával

Fényképes, egyedi nyaklánc

Fényképes, vagy feliratos bögre kedvenced képével

Kutyás bögre

Egyedi kutyakendő

Kutya biléta

Kutya frizbi

Fényképes póló

Képes poháralátét

Kutya nyakörv

Feliratos hűtmágnes

Fényképes nyaklánc

Fényképes bögre

 

Kisállatok oltása: 5 tény és tévhit

kisállat kutya macska

Gondját viselni egy kisállatnak élethosszig tartó felelősség, és rengeteg feladatot jelent: nem csak boldog életet kell biztosítani neki, de meg kell őrizni egészségét is. Ennek egyik legjobb módja az oltás. Ám ez nem könnyű ügy, hiszen az oltásokat övező rengeteg tévhit és álhír akár veszélyes is lehet négylábú barátainkra. Íme a leggyakoribb tévhitek cáfolata.

1.    A benti kisállatoknak is szükségük van oltásokra
“A házban semmilyen veszély nem fenyegeti háziállatomat.” Könnyen gondolhatod, hogy kisállatod a házban biztonságban van. Ám sajnos ez nem igaz. A veszélyes kórokozók mindenhol ott vannak, és otthonodat is könnyen megfertőzhetik. Te is haza viheted őket a ruhádon, cipődön és egyéb holmidon, kedvenced pedig egy rövid séta során is megfertőződhet. De vendégeid (főleg azok, akiknek szintén van házi kedvencük) is parazitákat és betegségeket vihetnek otthonodba. A többi kisállathoz hasonlóan bent lakó kedvencednek is szüksége van oltásokra.

2.    Nem minden kutyának és macskának van szüksége “vakcina koktélra”
Az ideális oltási terv igazodik az egyéni szükségletekhez, melyek az életkortól, mérettől, egészségi állapottól, valamint az életmódtól függően változhatnak. Ezért néhány esetben tanácsos lehet elkerülni a túl sok komponensű vakcinákat (más néven “vakcina koktélokat”), és inkább azokat az antigéneket adni az állatnak, amelyekre szüksége van. Éppen ezért fontos az oltási tervet állatorvossal egyeztetni, aki többféle oltáskombinációt ajánlhat neked, annak érdekében, hogy a vakcinázást teljes mértékben kutyádhoz igazítsa.

3.    Az idősebb kutyáknak is szükségük van az oltásokra
“Idősebb kutyámat nem kell beoltatnom.” Egy idős háziállatról gondoskodni nehéz kihívás. Mivel életmódjuk a korosodással megváltozhat, több figyelemre van szükségük. A veszélyes fertőző betegségek nagy kockázatot jelentenek számukra. Talán nem ugyanazokra az oltásokra lesz szükségük, mint korábban, de az alapvető oltások létfontosságúak. Elengedhetetlen a változásokkal kapcsolatos orvosi konzultáció, hogy megóvjuk idős barátaink egészségét.

4.    Az oltás rendszeres teendő
“Akkor oltatom be kedvencem, amikor eszembe jut.” Az egyik legveszélyesebb dolog az oltások időzítésének elhanyagolása. Ez egy rendszeres feladat. Néhány alapvakcina erősen ajánlott minden kutyának és macskának az olyan komoly betegségek ellen, mint például a veszettség, ami ellen számos országban törvényileg kötelező beoltatni az állatokat. Kisállatod életmódjától függően szüksége lehet kiegészítő oltásokra is. Egyes oltások hatása akár 3 évig is kitart, ezekben az esetekben az újraoltás 3 évente ajánlott. Másrészről viszont néhány vakcina nem biztosít hosszú távú hatást, így kedvencednek szüksége lesz “emlékeztető” oltásra, melyet évente kell beadni. A legbiztonságosabb módja, hogy ne feledkezz meg egyetlen szükséges oltásról sem, ha naptárt vezettek állatorvosoddal.

5.    A kölyköknek gyakrabban van szükségük oltásra
“A fiatal állatoknak kevesebb oltásra van szükségük.” A kölyökkutyák és kölyökcicák korai kezelése létfontosságú, hiszen nagyon sebezhetőek. Habár a fiatalabb állatokat védik az anyjuktól az anyatejjel kapott antitestek, ahogy telik az idő, az anyai antitestek eltűnnek, és kiskutyád, kiscicád kiszolgáltatott lesz számos fertőző betegségnek. A fiatal állatok megfelelő védelme érdekében korai oltási programra van szükség, amely ismételt vakcinadózisokból áll, így teljes immunitás biztosítható számukra.
Ne felejtsd el, hogy az oltásokkal megmentheted kedvenced életét, mert a megelőzés mindig egyszerűbb, mint a kezelés. Légy óvatos, és csak megbízható forrásból informálódj, kerüld az álhíreket!

 

Oszd meg barátaiddal: 

Lájkold: 

Címkék: